(0244) 591-598office [@] cruman.ro

Ansamblu de impamantare retractabil - RGA

Eşti aici

Ansamblu de impamantare retractabil RGAProtectie completa a Rezervoarelor cu capac flotant impotriva descarcarilor electrice atmosferice.

Eficient: Permanent, fiabil, impedanta scazuta a conexiunilor, fapt ce determina prevenirea incendiilor ce ar putea sa apara din cauza descarcarilor electrice.
Economic: Cost initial scazut si amortizare exceptionala a investitiei.
Instalare usoara: Instalarea dureaza numai doua ore atat la rezervoarele noi cat si la cele existente.
Durabilitate: Proiectat pentru durabilitate ridicata si fiabilitate in medii corozive.
Fiabilitate: Nu necesita absolut nicio operatie de intretinere, spre deosebire de sunturile clasice.
Premiat: Castigator al premiului “E & P Innovation Award”.
Conformitate cu standardele: RGA corespunde atat recomandarilor API 545 cat si NFPA 780 si este considerat de API 545 ca bypass conductor.

RGA, patentat si aprobat ATEX, reduce substantial riscul incendiilor la rezervoare din cauza fulgerelor. RGA este capabil sa faca aceasta mult mai bine decat alte metode.

Incendiile la Rezervoarele cu capac flotant sunt frecvente

Frecventa de aparitie este de 15 pana la 20 incendii de rezervoare pe an iar jumatate dintre ele apar la Rezervoare cu Capac Flotant (RCF).

(RCF). RCF sunt in mod special vulnerabile la efectele directe si indirecte ale fulgerelor. Un fulger direct sau in apropiere va determina curenti ce curg de-a lungul capacului si peretilor. Cand acesti curenti formeaza un arc electric, pot determina aparitia incendiului in zona vaporilor de produs prezenti. Este astfel necesar sa se izoleze electric capacul si peretii rezervorului pentru a preveni aparitia arcului electric, in special in zona dintre capac si pereti.

Practici de impamantare utilizate in prezent

Metodele utilizate nu sunt adecvate, dovada fiind frecventa aparitiei incendiilor datorate descarcarilor electrice atmosferice. Impotriva riscului de incendiu, in industrie au fost utilizate benzi metalice, numite “sunturi” cu scopul de a realiza conexiuni in locuri multiple in zona capac-pereti. Din nefericire, acest sistem s-a dovedit necorespunzator si determina o crestere a riscului aparitiei arcului electric:

1. Rugina, depozitele de unsoare si vopseaua pot fi prezente pe peretii interiori.
2. Capacul poate devia usor de la centru determinand astfel deconectarea sunturilor.
3. Testele API au dovedit ca sunturile vor produce arcul electric in orice conditii.

Ansamblu de impamantare retractabil RGA

Figura 1: conductor bypass cand capacul este sus. Se observa cum conductorul este asezat pe capac intr-un mod care determina o impedanta foarte mare.

Reducerea substantiala a riscului necesita o conexiune corespunzatoare, permanenta, cu impedanta si rezistenta scazute. In plus, conexiunea trebuie sa fie operationala indiferent de starea rezervorului.

RGA nu este afectat de starea rezervorului deoarece atat RGA cat si cablul sunt conectate in locatiile optime pe capac si perete. Cand sunt amplasate corespunzator mai multe RGA asigura impedanta scazuta pentru a conduce in siguranta curentii fulgerelor.

Pentru a rezista la coroziune, corpul este construit din otel inox iar cablul este din cupru cositorit.

RGA este proiectat sa fie amplasat usor pe orice rezervor, inclusiv pe cele aflate in operare. Este, de asemenea, foarte usor de verificat si implica operatiuni de intretinere minime.

In imaginea de mai jos se observa cum conductorul este scurt atat cat este posibil, determinand astfel cea mai scazuta impedanta intre capac si pereti. Cand un rezervor cu capac flotant este 80% plin, impedanta RGA este de doar 15% din impedanta unui system conventional cu conductor bypass.

Ansamblu de impamantare retractabil RGA

Figura 2: RGA cand capacul este sus.

Cum te putem ajuta cu: Ansamblu de impamantare retractabil RGA